## INTERNATIONAL WEBINAR 2020 ON ZOOM

by United Nations Environment Programme (UNEP) and International Lake Environment Committee (ILEC)

## Mainstreaming Lakes in the Gløbal Water Agenda

# Oct. 27, 2020

5:00 pm – 8:00 pm Japan Time (UTC +9)



Lake Basin Management Experiences in Asia & Africa : Toward Global Cross-fertilization





Free Registration: https://zoom.us/webinar/register/WN\_WGgJrbDlRKWnseMbdToiww Email: webinar@ilec.or.jp Tel: +81-77-568-4567



**International Webinar on** 

### Mainstreaming Lakes in the Global Water Agenda

#### **Background and Purpose**

ILEC, with the support of UNEP, has prepared a draft Statement entitled, *"The Need to Mainstream Lakes and Other Lentic Waters Within the Global Water Agenda"*<sup>[1]</sup>. As a follow up, this forthcoming International Webinar addresses this subject, with participation by selected countries in Asia and Africa, each providing an overview of their lake basin management national policies and programs as well as the experience and lessons learned so far in their implementation. The presentations will also include their adoption of the Integrated Lake Basin Management (ILBM) framework within their national water resources and river basin management plans as represented by such frameworks as Integrated Water Resources Management (IWRM) and Integrated River Basin Management (IRBM). The outcomes of this Webinar are hoped to serve as a basis for future discussions on this subject at the global level at such fora as the 5<sup>th</sup> Session of United Nations Environment Assembly, UNEA5 (Feb. 2021), 9<sup>th</sup> World Water Forum, WWF9 (March 2021), and 18<sup>th</sup> World Lake Conference, WLC18 (Nov. 2021).

<sup>1</sup> https://www.ilec.or.jp/wp-content/uploads/MAINSTREAMING-LAKE-ACTION-STATEMENT\_16-9-20.pdf

Draft Programme		
Time	Agenda (Tentative)	Speaker
17:00 – 17:03 (03 min)	Expectation of the Webinar	Taizo Mikazuki, Governor of Shiga Prefecture
17:03 - 17:07 (04 min)	Opening and Introduction	Masahisa Nakamura (Moderator) Executive Director and Vice President, ILEC Board, Professor by Special Appointment, Shiga University
17:07 – 17:15 (08 min)	Opening Remarks by Organizers	Representative from UNEP, Nairobi, Kenya Kazu Takemoto, President, ILEC, Japan
17:15 - 17:30 (15 min)	Introduction to "The Need to Mainstream Lakes and Other Lentic Waters Within the Global Water Agenda"	Walter Rast, Chairman ILEC Scientific Committee; Professor Emeritus, Texas State University USA
17:30 - 17:45 (15 min)	Water Environment Policy on Lakes in Japan	Seiji Tsutsui, Director of Water Environment Division, Environmental Management Bureau, Ministry of Environment, Japan
17:45 - 18:00 (15 min)	The Indonesian Movement for Lakes Ecosystem Conservation and Rehabilitation	Ministry of Environment and Forestry, Republic of Indonesia (the speaker to be confirmed)
18:00 – 18:15 (15 min)	Lake Basin Management Initiatives in the Philippines	Ricardo L. Calderon, Assistant Secretary for Climate Change & Director, Biodiversity Management Bureau, Department of Environment and Natural Resources, the Philippines
18:15 – 18:30 (15 min)	The Indian National Plan for Conservation of Aquatic Ecosystems	Manju Pandey, Joint Secretary, Ministry of Environment, Forestry and Climate Change, India
18:30 - 18:45 (15 min)	Integrated Lake Basin Management (ILBM) - An Integral Part of Transforming the Malaysian Water Sector	Ministry of Environment and Water, Malaysia (pending consent)
18:45 - 19:00 (15 min)	Nepalese National Strategic Plan of Lake Management	Raju Sapkota, Under Secretary, Chief, Climate Change Section, Ministry of Forests and Environment, Nepal
19:00 – 19:10 (10 min)	The Status of Lake Basin Management in Kenya and the Prospect for East African Collaboration on ILBM	Daniel Olago, ILEC Scientific Committee Member Professor, University of Nairobi, Kenya
19:10 – 19:20 (10 min)	Challenges for ILBM/Integrated Lake Basins Management implementation in West Africa	Salif Diop, Vice Chair, ILEC Scientific Committee Member Professor, University Cheikh Anta Diop, Vice-President for West Africa Region for the Governing Council of the African Academy of Science
19:20 – 19:55 (35 min)	Discussion and Comments	Masahisa Nakamura (Moderator) , Professor by Special Appointment, Shiga University
19:55 – 20:00 (5 min)	Closing	